Coach blog

Csatlós Csilla executive coach

Becsengetnek

2017. augusztus 22. 07:09 - Csatlós Csilla

Két hét és újra megkezdődik az iskola. Az előző tanévben egyre növekvő kiakadással szemléltem a  bennünket körülvevő világ sokszor végletekig teljesítményorientált elvárásait, amelynek már a gyerekeink is elszenvedői.

Akad köztük, aki a hatévesen háromféle edzésre jár, mert kell a mozgás, mondja a szülő. Aztán akad nyolcéves, aki akrobatikára, angolra és oroszra, mert az orosz a jövő. Van általános iskolás heti 4-5 esti edzéssel, mellette énekkarral, matematika fakultációval, mindezek persze délután, az egész napos iskola után, és hétvégén hab a tortán a meccs. Van középiskolás, aki egyetlen napon sem ér haza a különórák után este hét előtt, úgy, hogy a bejárás miatt minden reggel fél hétkor kel.

Hallom a dicsekvő szülőket, akik nem látnak mást, csak az eredményeket, azt, hogy szupergyerekük van, aki megfelel még a legmagasabb szintű versenyistálló kihívásnak is, nem ám afféle nyeretlen kétéves.

Látom a szülőket, de ők nem akarják látni a gyerekeiket. Azokat a kölyköket, kisiskolásokat, akik gyerekként minimum reggel hétkor kelnek és a napjuk este hat-hét órakor ér véget. Ezek a szülők leültek valaha számolni? Normális dolog egy gyermektől napi 12-13 óra aktív munkát  és odafigyelést elvárni? A felnőttek munkaideje napi nyolc óra. Hogy várhatunk egy gyermektől még ennél is többet?

Ezek a gyerekek nem játszanak, nem tudják mi az önálló játék,  de emellett  rengeteg inger éri őket, amelyeknek a feldolgozásához idő kell. A szuperszülők a folyamatos programszervezéssel pont ezt az értékes időt, ami a megnyugvásra, önmagukkal való törődésre van veszik el tőlük. Miért?

mudslide-620x413.jpg

Háromévesek és már járnak valahova, zeneovi, különúszás, angolóra, babatorna és sorolhatnám tovább. Sosem koszosak, rettegnek egy bogártól, nem szaladgálnak szappanbuborékok után és nem építettek homokvárat sem. Ez tényleg így jó?
Azok a gyerekek, akiket a szülők kicsi koruktól így agyonhajszolnak sem a családdal, sem a kortársaikkal nem töltenek minőségi időt. Vegyük végre észre és térjünk észhez!
A világban számtalan példa van, hogy nem csak az agyonmenedzselt gyerekekből lesznek  sikeres emberek, sőt az igazán sikeres emberek között több olyan van, aki nem élt „menedzser életet” gyerekkorában, de megtanult küzdeni az álmaiért.

Nem egy általános iskolás gyereket látok rendszeresen, akik testi tünetekkel küzdenek, rendszeresen fáj a fejük, fáj a hasuk, vagy folyamatosan szoronganak, rágják a körmüket és a szülők még értetlenkednek. Ha igazán figyelnének, látnák a fáradtságot a gyerekükön, vagy a kedvetlenséget és a kialvatlanságot is. Miért nem látják? Nem akarják látni? Fontosabb megfelelni a szuperszülő szerepnek?

Nem a bizonyítvány és az oklevelek száma az igazi mércéje a sikeres gyereknevelésnek, hanem az, hogy mennyire tudjuk a gyereket életre, megküzdésre nevelni, hogy mennyire vagyunk képesek  anyuci szoknyája alól úgy kiengedni őket, hogy képesek legyenek felelősségteljes életet élni.


Azt kívánom minden gyereknek, hogy szüleik engedjenek mindenkit gyereknek is lenni. Azt kívánom, hogy arra a különórára kelljen járniuk, amit ők választanak és azt kívánom, hogy egyáltalán választhassanak, akarnak-e bármilyen különórára járni.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csatloscsilla.blog.hu/api/trackback/id/tr1312770930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2017.08.22. 16:31:54

Jogos. Az én gyerekkoromban (kilencvenes évek eleje) volt egy osztálytársam, jóbarátom, akinek a szülei a kort megelőzve már akkor halálra gyötörték a gyereküket, a srácnak csak az ötös volt opció, minden versenyen indulni kellett, nyerni kellett, jó sportolónak is kellett lenni, külön nyelvórára kellett menni, aztán gimi harmadikban egyszercsak lebénült a srác fél arca, persze azt mondták a szülők, hogy huzattól, gyulladástól, de mindenki tudta, hogy kicsinálták idegileg a srácot, fél év volt kb, míg rendbejött.

FlybyWire 2017.08.22. 16:40:24

Maximális respect.
A 4 évesünknek annyi játéklehetőséget próbálunk adni, amennyit csak lehet.
Semmilyen különizére nem fog járni, kizárólag olyanra, amit ő maga szeretne, és kér majd.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.22. 17:08:38

Az óvodában valóban felesleges az extra terhelés.
Iskolában viszont, vannak akik játék mellet is, igénylik és szeretik az extra kihívásokat.

Minden úgynevezett jó suliban harc van a helyekért, hogy bejusson a gyerek a spec matek vagy angol, vagy épp tesiben a legjobb osztályba.
Ahol a tanárnő megmondja előre, hogy ide csak a nagy teherbírású gyerekek valóak.

Aztán mikor az értelmiségi szülő látja, hogy a gyerek nem bírja, akkor persze a tanár lesz a hibás, és megy panaszkodni feszt. Merthogy olvasta a blogokban, hogy ez káros a gyereknek.
Mikor előzőleg mindent felett azért, hogy oda járjon a poronty kitúrva másokat.

A trükk hogy tisztába kell lenni a gyerek képességeivel, és annak megfelelő terhelésnek kell kitenni.
Ha sokat bír, akkor soknak, ha kevesebbet akkor kevesebbnek.
Egyik sem jobb vagy rosszabb, sem a módszer sem a szülő.

A panaszkodás, meg az "én vagyok egyedül a tökéletes szülő" téveszme a vita alapja, mindkét esetben.
Azoknál is ahol bírja a gyerek, és azoknál is akiknél nem.

FlybyWire 2017.08.22. 17:12:25

@Ballib cenzúrázók réme 25: "A trükk hogy tisztába kell lenni a gyerek képességeivel, és annak megfelelő terhelésnek kell kitenni."

Legalább ilyen fontos a gyerek SZÁNDÉKAIVAL is tisztában lenni.
5 évesen matekzseninek elkönyveltek, 3 számjegyű számok fejben összeadása stb.
A tehetség megvolt, de nem érdekelt. Hiába küldtek volna akármilyen specre, utáltam volna mint a sz**t. Ezt meg is mondtam a szüleimnek, akik nehezen, de bele is törődtek.

Nem az a szempont, hogy "mit bír" a gyerek. Az a szempont, hogy mi érdeklit, mit csinál örömmel!

Csatlós Csilla 2017.08.22. 18:57:28

@FlybyWire: a 17 évesem életében nem volt különórán. Boldog ember lesz belőle.

subidubidu 2017.08.22. 21:17:21

@Csatlós Csilla:
A 16 évesemet hiába akartuk lebeszélni anno a Fazekas specmatról. A felvételi előkészítő volt a "különóra". Most ott tanul, heti 2 szakkörre jár, és persze kényszerűségből heti 2 délutáni tesije is van. Imád versenyezni, lelkiismeretesen készül is rá. Olvasni is nagyon szeret.
A 14 évesemet ellenben ökörrel sem lehetett volna elvonszolni az általánosból 8. vége előtt. Viszont 2 hangszeren tanul és játszik, imád zenekarra járni (viszont nem akart zenész lenni, pedig nagyon próbálták rábeszélni). Versenyezni egyáltalán nem szeret, pedig ha megy, sikeres.

Nem merem kijelenteni, hogy "boldog ember lesz" bármelyik, de most a szabad idejüket azzal töltik, amit szeretnek.

Csatlós Csilla 2017.08.23. 15:30:38

@subidubidu: szerintem boldogok lesznek, mert ezzel a szülői hozzáállással megtanulják az egyensúlyt.

subidubidu 2017.08.28. 11:57:48

@Csatlós Csilla: a próféta szóljon Belőled. :-)
süti beállítások módosítása