Coach blog

Csatlós Csilla executive coach

Ma már boldog-boldogtalan coach

2017. január 31. 10:27 - Csatlós Csilla

Egy decemberi reggelen összehozott a sors egy szakértővel, akinek meséltem, hogy lassan két évtized után karrierem a régi mellett új irányt vesz, coachként is kamatoztatom a megszerzett üzleti tapasztalatot. Sokáig készültem erre, tanultam érte, ezért megdöbbentem azon amit mondott. A kissé pikírt válasz a lelkesedésemre ez volt:

sky-desert-fog-beige-tree-earth-240075_fotor.jpg

 Elgondolkodtam. Tényleg sok coach hirdetéssel találkozom és persze érdekel a piac, ezért érdeklődéssel is figyelem őket. Furcsa módon a számomra legtöbbnek számító coachok, tanáraim és példaképeim közül a többségnek nincs saját oldala, de van 15-20 év előnyük a szakmában, amit szinte lehetetlen utolérni. Életem most folyamatos  magyarázkodós időszakban van, mert minden ember megkérdi, mi a coach. Mondjam magyarul...

A coach alap jelentése angolból  sokak számára ismert, edző. Mit csinál egy edző? Kihozza a legjobbat a tanítványából, motiválja, segíti, irányítja az edzéseken, de a feladatokat a sportoló hajtja végre, ő küzd az edzéseken. Az üzleti életben is rengeteg elvárás van, ugyanígy eredmény kell, csak nem olimpián, vagy világbajnokságon, hanem a forgalomban, a profitban és még egy csomó színtéren. Jónak kell lenni vezetőként, kollégaként, szakemberként. 

Ha ez még nem lenne elég, kell a boldog  család, egy szerető társ, elégedett gyerekek. Ennyi mindent összehangolni tényleg művészet. Sokaknak megy, vagy megküzdenek a feladatokkal, de van aki elakad, nem tud túllépni egy helyzeten és az idő múlásával egyre jobban beleragad. Nekik vagyunk mi coachok. Segítünk látni a fától az erdőt, vagy a másik szerepében látni egy problémát, de képesek vagyunk segíteni jobb vezetővé válni, vagy stresszkezelési technikákat tanítani, sőt nekem kedvenc témám a motiválás is.

Boldog boldogtalan coach – ezt mondta a kedves szakértő.Lehet igazad van. Személyesen is sikerült megtapasztalnom, hogy mennyi coach van és néhányan finoman szólva sem felelnek meg semmilyen józan ésszel elvárható  feltételnek. Láttam hatalmas önbizalommal olyan huszonéves coachot, aki úgy osztotta az észt nekünk, negyven felettieknek, hogy dermedten néztük. A jellemző coach témák, mint munka –magánélet egyensúly, a változások coachingja, vagy a kiégés olyan súlyúak, hogy számomra nehezen elképzelhető ezekben egy fiatal, élettapasztalattal nem rendelkező embertől tanácsot, segítséget kérni.

Személy szerint támogatok minden fiatalt minden ambíciójában, de valahogy a boldog-boldogtalan coach lesz  megjegyzés kapcsán, mindig ez a hatalmas önbizalommal megáldott fiatal coach jut az eszembe – akiről azért lerítt, hogy bőven saját magának kellene coaching alanynak lennie. 

A legnagyobb baj, hogy akik elvégeznek egy 20 órás tanfolyamot, három héttel később coachként saját tanácsadó oldalt indítanak, anélkül, hogy igazán tanultak és tapasztaltak volna a szakmából.

A magam részéről konzervatív vagyok. Az alapos elméleti és gyakorlati képzésben hiszek ami nem tíz óra, hanem több száz. A coaching nekem olyan terület, ahol egy jó szakember nem ülhet le, mindig képeznie kell magát. A tudás kiegészül a coaching tapasztalatokkal, de szükség van a folyamatos képzésre, szupervízióra is.

Évekig cégeket menedzseltem interim menedzserként. Minél többet dolgoztam annál inkább elkezdett foglalkoztatni az ember. Az az ember, aki megéli a csődöt, aki elsodródott egy csődig a cégével, és az is, aki épít egy sikeres céget és mégis  tele van félelmekkel, érdekelt az ember, akinek a házassága ment rá a cégre és az is, akinek az egészsége. Én ezért mentem coachnak. Megtanulni az embert menedzselni, támogatni a folyamatokban.

A coaching  egy folyamat.  Megismerni a másik felet, vagy ahogy a szakma hívja a coacheet, úgy találkozni vele, hogy igazán odafigyelünk rá és percek alatt eldől, hogy van-e bizalom, van-e kémia és tudunk- e egymással dolgozni. A coaching egy bensőséges kapcsolat, amihez nyitottság és lelkesedés kell és az eredményért tenni kell.

Olyanok vagyunk, mint a serpák. Segítünk vinni a hátizsákod a hegymászás alatt, de te mászol.

Ha megbotlasz neked kell felállni, ha eltévedsz segítünk megtalálni a jó utat. De mindig te mászol, a te erőddel, a te gondolataiddal és a tudásoddal. Mi coachok, csak megyünk veled, fogjuk a kezed, segítünk, hogy minden ami benned van életre keljen és a feladattal meg tudj küzdeni.

sherpas_on_the_trail_nearing_lobuche_nepal.jpg

Kedves szakértő, aki szerint ebben az országban már boldog boldogtalan coach. Lehet tényleg igazad van. De igazán jó coachból még nincs elég. Ahogy igazán jó szakértőkből is nagyon kevés van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csatloscsilla.blog.hu/api/trackback/id/tr5712170880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása