Coach blog

Csatlós Csilla executive coach

Álljatok meg ! - Kiégés elleni itiner

2017. április 25. 20:52 - Csatlós Csilla

Egy rövid kis itinert adok ahhoz, hogy melyek azok az apró dolgok, amellyel vissza lehet venni az irányítást az életetek felett, olyankor, amikor minden fejre állni látszik. Kezdjetek el élni!

1.Álljatok meg!

Ha az elmúlt hónapokat pihenés nélkül végigmelóztátok, akkor ideje beiktatni végre egy szabadnapot, amikor feltöltődhettek. A legjobb, ha a meglepetés erejével ez a szabadnap holnap lesz. Mondjátok le minden megbeszéléséteket és hajrá! Ha számítógépen dolgoztok, ne legyen nálatok és lehetőleg a telefont is mellőzzétek. Én ha nagyon fáradt vagyok és elegem van, piacra megyek. Szeretem azt a nyüzsgést, a monoton zajt, ami ott van. Szeretem nézni a szép zöldségeket, gyümölcsöket, virágokat. Mindenkinek meg kell találni azt az elérhető közelségben lévő helyet, ahová jól esik kimozdulni.

2. Séta

A burn-outban szenvedők többségére jellemző, hogy meg sem tudják mondani, mikor voltak utoljára a természetben. Ehhez pedig tényleg nem kell semmi! Menj ki a legközelebbi zöld területre, erdőbe, parkba, folyóhoz és sétálj céltalanul! Ne gyertek kifogásokkal, mert tényleg nem kell semmi mást tenni, mint nekiindulni  

3. Gyerekek

Csinálj valami nem megszokott programot a gyerekeiddel: süssetek, főzzetek, vagy menjetek olyan helyre ahol korábban még nem voltatok! A gyerekek energiája mindenkinek jót tesz. Mérhetetlen mennyiségű van nekik, ráadásul bennük még nincs meg a negatív hozzáállás semmihez. Ha kisgyereketek van, homokozzatok, fessetek, másszatok fára, ugráljatok pocsolyákba! 

4. Sport 

Ha nem sportoltok, kell egy ellipszis tréner, vagy egy szobakerékpár és máris beiktathatjátok a mindennapokba azt a 20-30 percet, ami egy nem edzett embernek is teljesíthető és emeli az energiaszintet. Ha ehhez nincs kedvetek, hanem társaságban akartok sportolni, akkor irány az edzőterem. Mindenki képes megtalálni azt a mozgásformát, ami számára jó és komfortos. 

5. Gyűjtsétek a jót! 

Hajlamosak vagyunk mindig a rossz dolgokat észrevenni, így elvesznek a jók. Törekedjetek arra, hogy meglássátok a jó dolgokat és nem árt, ha minden nap végén egy kis füzetbe össze is írjátok azokat történéseket, amiért hálásak vagytok. Aki nem grafomán, az akár a telefonján is nyithat erre egy jegyzetet. Rosszabb időszakokban bármikor elővehetjük, csak vissza kell olvasgatni és máris szebben süt a nap.

6. Mondjatok nemet!

A burn-outhoz vezető út kapcsán sokan számolnak be arról, hogy amikor már semmi energiájuk nincs, még akkor is mások dolgait intézik, másoknak segítenek, magukat pedig hátrasorolják. A nemet mondás nem olyan bonyolult és ügyes kommunikációval a másik fél megsértése nélkül is lehet gyakorolni. Kezdjétek el most! 

7. Tudok rá hatni, vagy nem? 

Amikor az ember rágódik, hogy valami nem úgy történik, ahogyan azt tervezte, esetleg csalódik valakiben, vagy kudarcot vall valamiben, akkor van egy kérdés, amit fel kell tenni magunknak: „Itt és most képes vagyok ezen változtatni?” Ha nem, mert az érintettel mondjuk három nap múlva találkozunk, akkor a három napig tartó őrlődésnek semmi értelme nincs. A lényeg, hogy mindig azzal foglalkozzunk, amire abban a pillanatban hatásunk van! Nagy megkönnyebbülés lesz, próbáljátok ki!

8. Fizikai szükségletek

 Unalomig ismételt téma, de az egészséges működésünkhöz a kielégítő alvásra szükség van. Teremtsük meg a lehetőségét a napi 7-8 óra alvásnak! Legyen kényelmes matracunk, jó levegő a hálóban és igyekezzünk nyugodtan pihenni.

Másik csontig rágott téma az étkezés, de ennek kapcsán elegendő, ha Hippocratestől idézek: „Az vagy, amit megeszel.” 

9. Energiavámpírok 

Szintén megfigyeléseim eredménye, hogy mindannyiónk életében vannak emberek, akik folyamatosan viszik az energiánkat. Ők azok, akik mindig panaszkodnak, mindig nyavalyognak, vagy minden apró-cseprő dologgal felhívnak bennünket. Ha van olyan ember, aki nem közvetlen családtagotok, de mégis állandóan az életetek része és úgy érzitek levegőt sem tudtok nélküle venni, akkor gondolkodjatok el rajta, szükségetek van-e erre a kapcsolatra?! 

10. Változtatás

Változtassatok azon a helyen, ahol sok időt töltötök el. Legyen más színű az iroda, vagy vegyetek egy új asztalt, új ágytakarót a hálóba, vagy csak egy új nagy szobanövényt. Minden változás, amely színes, jó hatással van a lelkünkre, s egyben lehetőséget is ad kiélni a napi robotban elfelejtett kreativitást.

A lényeg: változtatni! Nem (csak) beszélni róla, hanem lépni, ha úgy érzitek, nem vagytok jól és nem kerek a világ.  Mert minden emberben ott a képesség, hogy életét megjavítsa, jobbá tegye!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csatloscsilla.blog.hu/api/trackback/id/tr8712454467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása